MENI
6.10.2011

Usvojeni amandmani koje je Delegacija PSBiH u Vijeću Evrope uložila na Nacrt Rezolucije "Politička situacija na Balkanu"


Delegacija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) uložila je dva amandmana na nacrt rezolucije „Politička situacija na Blakanu“, predlagača Bjorn Von Sydow-a, koja je po hitnoj proceduri stavljena na razmatranje četvrte sesije PSVE.
Amandani Delegacije BiH, koji se odnose na netačne navode na prava i mogućnosti kandidiranja građana iz reda „ostalih“, kao i netačnu kvalifikaciju uzroka neformiranja Vijeća ministara, usvojeni su od strane predlagača kao i od strane Političkog komiteta PSVE. Delegacija je izrazila čuđenje što se Bosna i Hercegovina našla u ovoj rezoluciji sa Kosovom i Albanijom iako tretirani problemi nisu slične prirode.
Mladen Bosić i Saša Magazinović su u ime bosanskohercegovačke delegacije obrazložili aktuelnu političku situaciju u BiH pred Monitoring komitetom PSVE, sa akcentom na probleme u formiranju Vijeća ministara i ispunjavanju odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u slučaju Sejdić-Finci.
Članovi Monitoring komiteta su informirani o aktivnostima Parlamentarne skupštine BiH na formiranju posebne skupštinske komisije sačinjene od predstavnika svih parlamentarnih političkih stranaka, a koja ima zadatak da predloži konačno rješenje za implementaciju presude.
Predstavnici delegacije su informirali Monitoring komitet i o proteklim razgovorima lidera političkih stranaka u Brčkom. Izraženo je očekivanje da će u najskorije vrijeme doći do dogovora o formiranju Vijeća ministara.
Zaključak Monitoring komiteta PSVE je da će izvjestioci za Bosnu i Hercegovinu do 15. decembra sačiniti konačan izvještaj o BiH, a isti će biti razmatran na januarskom zasjedanju Parlamentarne skuštine Vijeća Evrope. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću